Hvorfor skal jeg bruge krydsfiner?

31 august 2020
Heidi Kirkebække

Hvad er krydsfiner egentlig, og hvad kan man bruge det til? Det har du måske spurgt dig selv om, hvis du har kastet dig ud i gør-det-selv-projekter, hvor du skulle bruge træplader. Bygge et legehus, bygge en seng eller en væg… Læs med her, hvis du vil vide lidt mere om krydsfiner.

For at forstå, hvad krydsfiner er, må man først vide, hvad finer er…

Hvad er finer?

Finerer er tynde skiver eller plader af træ, som er skåret, skrællet eller savet ud af træstammer. 

Man bruger finer, når man fremstiller for eksempel MDF-plader, spånplader og krydsfiner.

En krydsfiner-plade består af flere lag finer, som er limet sammen. Lagene af finer lægges skiftevis med træets åreretning den ene og den anden vej, så lagene limes sammen med åreretningerne på kryds. Deraf kommer navnet ‘krydsfiner’.

Hvorfor skal jeg bruge finer frem for massivt træ?

Om du skal vælge massivt træ eller et materiale som for eksempel krydsfiner, afhænger helt af, hvad du skal bruge træet til. 

Massivt træ betragtes ofte som ‘finere’, og krydsfiner er da også ofte en billigere løsning. Men udover altså at kunne fåes til færre penge, har krydsfiner nu også andre fordele:

  • Træ er som bekendt et levende materiale, og derfor vil massive træplader som regel arbejde, trække sig sammen nogle steder og i det hele taget være ret påvirkelige af luftfugtighed, ændringer i temperaturen og så videre. Der vil uundgåeligt opstå visse spændinger i træet over tid. Hvis man i stedet bruger krydsfiner eller andre materialer af finer, kan man undgå mange af sådanne spændinger 

  • En krydsfinerplade er typisk mere fleksibel end en massiv træplade
  • Plader af finer vejer som regel mindre end plader på samme størrelse i massivt træ, som er limet sammen af smalle stave
  • Krydsfinerplader kan ofte fremstilles med en mere ensartet struktur end massive træplader

Flere Nyheder